SzakvezetéseinkrőlA Növényi Diverzitás Központ és jogelődje 1959 óta foglalkozik a kultúrnövények és tájfajtáiknak összegyűjtésével és megőrzésével. Az intézetet Tápiószele határában, zöld környezetben találjuk, kerékpárral és személygépkocsival is könnyen megközelíthető, a vasútállomástól negyed óra alatt kényelmesen be is gyalogolhatunk. A Növényi Diverzitás Központ tevékenységéhez szervesen kapcsolódik az annak feladatait, célkitűzéseit és elért eredményeit bemutató ’Magtól magig’ fantázianevű állandó kiállításunk, valamint egységeink szintén szervezett csoportvezetések keretében történő látogatása is. A tárlat, intézetünk, valamint a helyi védettséget élvező botanikus kert megtekintése minden egyéni és csoportos érdeklődőnk számára ingyenes! 2014 tavaszán a Magyarország 20 legnagyobb botanikus kertjét népszerűsítő „Újszerű módszerekkel a zöld jövőért” című, mintegy 200 környékbeli iskolást megmozgató országos programsorozat is szinteréül választotta intézetünket és programunkat.

Génbank laborépület látogatása: keretében kultúrnövényeink megőrzésének lehetőségein és sajátosságain keresztül ismerjük meg tevékenységünket /begyűjtés, megőrzés, visszatelepítés/, a begyűjtendő tételek útját /azonosítás-tisztítás-csíráztatás-szárítás-tárolás/, működés közben láthatjuk a szárítókamrát, bepillantunk a 0, és a -20 C°-os tárolókba: 25 főig 30 perc (25 fő felett 2*30 perc!)

A tárlatvezetés az időjárástól függően botanikai sétával indul, melynek keretében látogatóink kb. 20 perces bevezető során kapnak betekintést tevékenységünk hátterébe és a vadon élő őshonos flóra megőrzésének fontosságába, „hasznába”. Botanikai sétánk során tucatnyi növénnyel, cserjével és fával ismerkedünk meg, de láthatunk mókuspárt, csuszkát, szongáriai cselőpókot és fakopáncsot is. Megtanuljuk a növényhatározás alapjait, a hasonló fajok (pl. tölgyek) elkülönítésének biztos módszereit.

A botanikus kert bejárása közben kiérve érkezünk el laboratóriumainkba, ahol minden korosztály számára érdekes perceket tölthetünk munkánk és látványos eszközeink megismertetésével. Együtt fedezzük fel, milyen állomásokon megy keresztül a begyűjtött mag mire a szárítókba, ill. hűtött tárolóinkba kerül. Észrevétlenül tanuljuk meg egy vizsgálólabor feladatait, munkáját és berendezéseit is.

Séta a tóhoz, „Fedezzük fel a mocsaras, vizes élőhelyeket!”: /20 perc/ Útba ejtjük a NöDiK magtárát, melynek padlásán macskabagoly talált otthonra! Tanulmányutunk végeztével újabb 15 perces, az intézeti tavat is érintő sétát követően jutunk el az állandó kiállításának otthont adó épülethez. A tóparton mindezeken felül lehetőség nyílik a hozott tízórai zöld környezetben való elköltésére valamint szabadtéri játékokra.

’Magtól magig’ állandó kiállítás: /~30 perc/:

A 2012 nyarán megnyitott állandó kiállítás helyszínén interaktív táblák és tárlatelemek segítségével mutatjuk be a növényi egyedfejlődés állomásait, valamint a minket körülvevő természetes vegetációk, életközösségek megőrzésének fontosságát. Tárlatunk az elmúlt hét év óta már 6.000-dik látogatóját is köszönthette, a tavasztól őszig terjedő időszakban havonta átlagosan 5-6 csoportot (mintegy 200 főt), egyéni látogatóktól nagyobb csapatokig, óvodás és nyugdíjas érdeklődőket egyaránt fogadunk. A kiállítás valamint a helyi védettséget élvező botanikus kert megtekintése mindenki számára ingyenes!

A tárlatvezetés során „élő”, tehát valódi, megfogható növénykülönlegességekkel, termésekkel és magvakkal is találkozhatunk, ezek egészítik ki a különböző mobil elemekkel gazdagított kiállításelemeket, mint pl. mágneses levél- és virágképek, melyeket megfelelő sziluettjeikre kell illeszteni: ez a különféle morfológiai jellemzőket, az alaki és funkcionális sokféleséget mutatja be. Forgatható korongok segítségével vad növények virágos képeihez párosíthatjuk terméseik, magjuk képét. Összeforgatható kockák oszlopai ismertetnek meg a „jó” (gyógynövények) ill. „rossz” (tehát mérgező-) fajokkal, melyek habitusképeinek, virág(zat)ainak és magjainak megismerésében piktogramok segítenek.

Új elemek a magokat 100*-os nagyításban, élethű formakiképzéssel és színvilággal megjelenítő gipszmakettek, valamint a bonyolultabb felépítésű, tagolt felszínű magvakat tapintás útján közelebb hozó „varázsdoboz”. Ezen felül helyfoglaló játék keretében kiszsámolyokra festett növények képeit párosíthatják össze az ablaktáblákon elhelyezett (üvegmatrica) párjaikkal, mely során az egyes fajok élőhelyeit is megismerhetik látogatóink.

Az idősebbek, az endemikus ill. (3 koncentrikus átlátszó forgatható plexikorongon állítható össze 6 bennszülött növényfajunk képe /szár, levél, virág/) az invazív fajokat bemutató interaktív felületinkkel (világtérképet ábrázoló mágneses fix tablón a nyilak mentén „utaztatható haza” a 10 özönnövény: leírásukban utalást találunk eredeti élőhelyükre) is találkozhatnak.

A legkisebbekre is gondoltunk: legújabb tárlatelemeink révén „valódi” laborban ismerhetik meg a génbanki munka fázisait és eszközeit, így pl. osztályozóasztal segítségével maguk is részt vehetnek a beérkező magtételek válogatásában, tisztításában. A csíráztatás során megtanuljuk az egyes növényfajok igényeit, majd a megőrzött magtételek és ismeretek sokrétű felhasználhatóságát. Tovább gyarapíthatjuk ismereteinket vadon élő növényeink mindennapjainkban betöltött szerepe terén, ez úttal fűszer- és aromanövényeket is megismerhetünk, praxinoszkópunk révén pedig az egyedfejlődés fázisait követhetjük látványos módon. Megtetszett tárlatunk, és szivesen hazavinnél te is egyik-másik növényritkaságunkból? Most megteheted, igazi „3D-s” képét készítheted el tárlatkísérő növényünknek, a fátyolos nősziromnak!

Amennyiben látogató csoportjaik ideje engedi, előzetes megbeszélés után játékos tesztfeladatok kitöltésére is lehetőség nyílik, melyek során a szakvezetésen elhangzott információk beépülését mérjük fel, valamint érdekes hangzású (növényi vagy állati) fajneveket azonosítunk be (egyenként kb. 30 perc).

Az intézeti látogatás teljes időigénye: 2-2,5 óra (alakítható)!

A csoportlátogatások rendszeresen frissülő beszámolóit intézetünk Facebook-profilján (www.facebook.com/NovenyiDiverzitasKozpont?ref=tn_tnmn)

Szeretettel invitáljuk diákjait, munkatársait és egyesületeit 'Magtól magig' fantázianevű interaktív, állandó kiállításunkra a Növényi Diverzitás Központba! A tárlat, csakúgy, mint laborépületeink, előzetes bejelentkezést követően ingyenesen, szakvezetéssel, afféle kihelyezett természetismereti órák keretében látogatható, és igény szerinti, rugalmas időbeosztásban a növényi egyedfejlődés állomásain keresztül játékos módon ismertet meg kicsiket és nagyokat a növényi sokféleség megőrzésének feladataival, lehetőségeivel!

Rédei-Pomázi Péter

kommunikációs munkatárs

+36 30/ 330 8172