Hírek – Események

Keressük, hogy megőrizzük a régi gyümölcsfajtáinkat!

A hagyományos, Tápió vidéken fellelhető gyümölcsfajták felkutatásához kéri az Önök segítségét a Növényi Diverzitás Központ! Ritka, régen elterjedt, de mára eltűnőben lévő hagyományos, a helyi termőhelyi adottságokhoz jól alkalmazkodó gyümölcsfajták (alma, körte, szilva, cseresznye, meggy, kajszi és őszibarack) megőrzéséhez keresünk hagyományos – régi gyümölcsfákat.

2011 tavaszán aláírásra került „A táji adottságokhoz alkalmazkodó, a Kárpát-medencében régóta termesztett gyümölcsfajták megőrzésében való együttműködésről” szóló megállapodás, melynek célja a tájfajták – feltérképezése, – megőrzése, – szaporítása, – bemutatókertek létrehozása. Célunk ezen fajták fenntartása, bemutatása, leírása, és egy gyűjteményes kert létesítése.

•        Alma, körte, szilva, cseresznye, meggy, kajszi, őszibarack és dió fajtákat keresünk elsősorban.
•         Érési időben kilátogatunk a helyszínre, majd télen az oltóvesszők szedésének idején ismét felkeressük a jelentkezőt.
•         Ha ismerik az adott gyümölcs tulajdonságait, kérjük, a kérdőív kitöltésével segítsék munkánkat (http://www.nodik.hu/?page_id=221), telefonon történő jelentkezés esetén postai úton is elküldjük a kérdőívet!
•         Minden gyűjtött fáról egy kész oltványt visszajuttatunk a tulajdonosnak, amennyiben kéri.
•         A legaktívabb gyűjtők meglepetés ajándékban részesülnek.
•         A gyűjtést a későbbi években is folytatjuk.

Távlati célunk a Tápió-Galga-Zagyva vidék régi gyümölcsfajtáinak összegyűjtése, ebből ültetvény létesítése, a fajták jellemzőinek rögzítése, illetve a későbbiekben szaporítóanyag biztosítsa.

A kérdőív letölthető itt: