Gyümölcsészet
A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa kezdeményezésére az evangélikus, katolikus és református egyházak főpásztorai, a Vidékfejlesztési Minisztérium, génmegőrző és tudományos intézményeinek, valamint a Kárpát-medencei Gyümölcsészeti Hálózat kifejezték támogatásukat e programhoz, amelyben az együttműködő felek génmegőrző fajtagyűjteményekből (génbankok, nemzeti parkok, önkormányzati- és magángyűjtemények) származó szaporítóanyagot egymásnak átadnak, illetve lelkészi kertekbe és területekre befogadnak és ott nevelnek. Közösségi intézmények együttműködésével hozható létre a génkészletek nyilvántarthatósága, biztonsága és hasznosulása, melyeket a történelmi egyházak telkei (plébániák, parókiák, lelkészlakok kertjei), az önkormányzati és felekezeti iskolák kertjei, valamint az önkormányzati kezelésben lévő kertek és utak mente képezhet.

„A táji adottságokhoz alkalmazkodó, a Kárpát-medencében régóta termesztett gyümölcsfajták megőrzésében való együttműködésről.”

A projekt célja

A tájfajták megőrzése, a génbankokban őrzött tételek mellet egy párhuzamos megőrzés biztosítása. A tájfajta gyümölcstermő növények feltérképezésére, helyi és országos adatbázis létrehozása. A helyben honos és újrahasznosított tájfajták szaporítása, termesztése és hasznosítása. A megállapodás keretében a kertek bemutatókertként fognak működni, mivel fontos szerepe van a tájékoztatásban és a tájfajták bemutatásában.

A megállapodásban örökségünk megóvásának fontos része a gyümölcstermő növények a Kárpát-medencében megőrzött változatainak minél nagyobb egyedszámban való elterjesztése, oly módon, hogy pontosan tudjuk, milyen fajta és változat hol, milyen számban található meg.

Jelentkező vállalja:

 • Telepítés előtt a terület bekerítése.
 • Átadást követően az oltványok 5 napon belüli elültetése.
 • Telepítésről készített térkép és fotók elküldése 15 munkanapon belül.
 • A kert legalább 10 évig való fenntartása.
 • Beszámoló küldése évente egyszer.
 • Az oltványok eltelepítése a terepszemlén megmutatott helyszínre.
 • Jelentkező kötelezően részt vesz az évi két alkalommal megrendezésre kerülő szakmai rendezvényeken.


A területet minden jelentkező esetében a Növényi Diverzitás Központ munkatársa szemrevételezi. Minden bemutatókertek adottságai eltérőek, ezért valamennyi jelentkezőt egyedileg, egyéni bánásmódban részesítünk.

Amennyiben részt kíván venni a „A táji adottságokhoz alkalmazkodó, a Kárpát-medencében régóta termesztett gyümölcsfajták megőrzésében való együttműködésről” szóló megállapodásban, kérjük írásban jelentkezzen az alábbi lehetőségeken:

„Az együttműködés a szerződés aláírással válik hivatalossá, melynek tervezete letölthető.”

Információ jelentkezők számára

Jelentkezés feltételei:

 • Önkormányzati vagy egyházi tulajdonban levő terület (templomkert, parókiakert, iskolakert, stb), melynek tulajdonjogát földhivatali térképmásolattal igazolni kell.
 • Nem áll módunkban bemutatókertet létrehozni magántulajdonban, civil szervezetek (egyesületek, alapítványok, stb.) tulajdonában, bérleti szerződésben levő területen és gazdasági társaság (Bt, Kft, Rt. stb) tulajdonában levő területeken.
 • Minimálisan 500 nm, maximálisan 1 ha nagyságú területen létesíthető bemutatókert.
 • Szerződés aláírása a jelentkező és a kert fenntartója részéről.
 • Megfelelő adottságokkal rendelkezik a Kárpát-medencében régóta termesztett gyümölcsfajták megőrzéséhez.
 • 1 ha nagyságú terület esetén kötelező talajvizsgálat.
 • Kitöltött jelentkezési lap vissza küldése:

Választható fajok

Almatermésűek: alma, körte; csonthéjasok: őszibarack, kajszi, szilva, cseresznye, meggy.