Gyümölcsészet

Gyümölcsész megállapodás

„A táji adottságokhoz alkalmazkodó, a Kárpát-medencében régóta termesztett gyümölcsfajták megőrzésében való együttműködésről.”

Cél: A tájfajták megőrzése, a génbankokban őrzött tételek mellet egy párhuzamos megőrzés biztosítása. A tájfajta gyümölcstermő növények feltérképezésére, helyi és országos adatbázis létrehozása. A helyben honos és újrahasznosított tájfajták szaporítása, termesztése és hasznosítása. A megállapodás keretében a kertek bemutatókertként fognak működni, mivel fontos szerepe van a tájékoztatásban és a tájfajták bemutatásában.

A megállapodásban örökségünk megóvásának fontos része a gyümölcstermő növények a Kárpát-medencében megőrzött változatainak minél nagyobb egyedszámban való elterjesztése, oly módon, hogy pontosan tudjuk, milyen fajta és változat hol, milyen számban található meg.

Jelentkező vállalja:

  • Telepítés előtt a terület bekerítése.
  • Átadást követően az oltványok 5 napon belüli elültetése.
  • Telepítésről készített térkép és fotók elküldése 15 munkanapon belül.
  • A kert legalább 10 évig való fenntartása.
  • Beszámoló küldése évente egyszer.
  • Az oltványok eltelepítése a terepszemlén megmutatott helyszínre.
  • Jelentkező kötelezően részt vesz az évi két alkalommal megrendezésre kerülő szakmai rendezvényeken.


A területet minden jelentkező esetében a Növényi Diverzitás Központ munkatársa szemrevételezi. Minden bemutatókertek adottságai eltérőek, ezért valamennyi jelentkezőt egyedileg, egyéni bánásmódban részesítünk.

Amennyiben részt kíván venni a „A táji adottságokhoz alkalmazkodó, a Kárpát-medencében régóta termesztett gyümölcsfajták megőrzésében való együttműködésről” szóló megállapodásban, kérjük írásban jelentkezzen az alábbi lehetőségeken:

A Növényi Diverzitás Központ nem értékesít sem gyümölcsoltványokat, sem gyümölcs szaporító anyagot
(alany, szemzőhajtás, oltóvessző)!