Napelemes – kiserőmű avatás és Magbörzével egybekötött Nyílt nap a NöDiK-ben

csicsoka
Tisztelt csicsóka igénylők!
2018-03-05
IMG_2848
A Kossuth Rádió Hajnal-Táj című műsorában a NöDiK
2018-03-22
Mindet mutat
IMG_2848

Két eredményesen zárult nap összefoglalója:

Évente várhatóan 260-270 MWh elektromos energiát termelnek majd a kiépített fotovoltaikus rendszerek Tápiószelén, a Növényi Diverzitás Központ területén. Mindez intézményünk villamosenergia szükségletének jelentős részét fedezi majd. Az új létesítményt 125,77 millió Ft Európai Uniós támogatással építettük meg. A napelemes-kiserőmű bővítésével lehetővé vált többek között az elavult fűtési rendszerek kiváltása is.

A napelemes-kiserőmű ünnepélyes átadására 2018. március 9-én került sor. Az átadó ünnepségen jelen volt a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára Czerván György, a térség országgyűlési képviselője valamint Dr. Rácz András környezetügyért felelős helyettes-államtitkár.

A napelemes-kiserőmű átadója mellett az intézet dolgozói, a tápiószelei önkormányzat és a család megemlékeztek Dr. Holly László, a Növényi Diverzitás Központ (korábban Agrobotanikai Intézet) igazgatójáról, születésének 75. évfordulója alkalmából, melynek tiszteletére emléktáblát avatott fel Czerván György államtitkár úr és méltató beszédet tartott Kovács Ferenc, Tápiószele polgármestere.

Mindezek után a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár tulajdonát képező, Dr. Papp Erzsébet agrobotanikus, festőművész hagyatékából összeállított „Mesél a szántóföld” címmel bemutatott időszakos kiállítás megnyitóján vehettünk részt szintén Tápiószelén, a Blaskovich Múzeumban. A Növényi Diverzitás Központtal együttműködve a kiállított rajzokhoz kapcsolódó növények és eszközök is bemutatásra kerülnek a kiállítás időtartama alatt.

A két napos rendezvénysorozat második napján intézetünk megnyitotta kapuit az érdeklődők előtt és az I. Magbörze és Nyílt nap alkalmából az ország egész területéről valamint határainkon túlról is vártuk vendégeinket. Rendezvényünkre közel háromszázan látogattak el. Baktay Borbála igazgató asszony köszöntőbeszéde után Érdiné Dr. Szekeres Rozália a Földművelésügyi Minisztérium Természetmegőrzési Főosztályának vezetője nyitotta meg a rendezvényt. Nyitóbeszédében főosztályvezető asszony kitért a hazai és nemzetközi génbankok fontos szerepvállalására, valamint a hazai magbörzék folyamatosan növekvő szerepére.

Ezután az érdeklődők számára lehetőség volt vetőmagokat cserélni a különböző kiállítókkal és intézményünk mintakérés programjába regisztrálni. Az intézmény életéről és a folyamatban lévő kutatások bemutatásairól a kutatásokban résztvevő kollégák előadásokat tartottak a nap folyamán. Baktay Borbála: A NöDiK bemutatása valamint géntartalékaink vizsgálata újszerű módszerekkel. Horváth Lajos: Kiállításunk interaktív bemutatása látogatóink számára Horváth Balázs: Vigna géntartalékok- Homokhátság - Klímaváltozás: Egy alternatív maghüvelyes vizsgálata.
Kristó Attila: A Physalis nemzetség hazai termeszthetőségének vizsgálata.

A délutáni gyümölcs szekció hatalmas érdeklődésnek örvendett. Veres Emese gyümölcsész koordinátor a NöDiK-ben található gyümölcsös bemutatókertről tartott előadást valamint az érdeklődők megismerhették a Gyümölcsész Megállapodással kapcsolatban elért eredményeket. Ezután Dr. Szani Zsolt a NÉBIH munkatársa tartott előadást a gyümölcs tájfajták regisztrációjáról és forgalmazásukról. Ezt követően Bereznai Roland a gyümölcs oltványokról beszélt és azok elkészítésének folyamatait ismertette előadásában az érdeklődőkkel.

A nap hátralevő részében a NöDiK gyümölcs bemutatókertjében Dr. Szani Zsolt tartott interaktív metszési bemutatót. A metszési szezon kezdete előtt ismertette a különböző gyümölcsfák metszési eljárásait és ezek elsajátításában is segített az érdeklődők számára.

Comments are closed.