pic_imgp3305a
A legszebb gyümölcsös bemutatókert 2017 cím eredmény hirdetése
2017-11-02
DSC_0096
ECPGR magyarországi Malus/Pyrus munkacsoport szakmai képzése a NÖDIK-ben
2017-12-18
Mindet mutat
DSC_0010

2017. október 26-án került megrendezésre a tízedik oltványátadással egybekötött szakmai rendezvényünk, ahol birs és naspolya gyümölcs fajtabemutató, gyümölcs aszaló berendezés és a gyümölcsfaoltványok helyes ültetési módja továbbá a almaszirom kóstolóval vártuk a megjelenteket.

A regisztrációt követően Baktay Borbála igazgató asszony köszöntötte a megjelenteket.

Következett a „Legszebb gyümölcsös bemutatókert 2017″ díjátadója, ahol az I. helyezett a Szóládi Református Egyházközség, aki egy rovarhotelt vehetett át fődíjként, II. helyezett a Tiszafüredi Református Egyházközség, III. helyen osztoznak a Bükkaranyosi és a Kercaszomori Református Egyházközségek, akik üveg plakettet, oklevelet, birs pálinkát és díszdobozos metszőollót vihettek haza. A végén pedig a Különdíjat a Telkibányai Református Egyházközség lelkipásztora vehette át. A pályázatra jelentkezők és a rendezvényen megjelentek pedig emléklappal és díszdobozos metszőollóval jutalmaztunk.

DSC_0082

Ezután az újonnan jelentkező települések polgármesterei csatlakoztak aláírásukkal a Gyümölcsész megállapodáshoz. A hivatalos aláírásokat követően Veres Emese programkoordinátor ismertette az eddigi eredményeket, mely szerint 2013-ban és 2014-ben is 27-27 kert 2015-ben 59 kert továbbá 2016-ban 35 kert létesült az ország minden szegletében. Az előadás következő pontjában felhívta a figyelmet a gyümölcs bemutatókertek, a gyümölcs génbankok és a tündérkertek közötti különbségekre. Továbbá említést tett egy újabb pályázati lehetőségről, melyet a Földművelésügyi Minisztérium által finanszírozott zártkerti revitalizációs program néven. Ezután elmondta: az idén újabb 16 kerttel bővül az eddigi 149 bemutatókertek száma, melynek eredményeképpen 165 településen találhatók meg a NÖDIK által átadott gyümölcs bemutatókertek száma. Továbbá felhívta a jelenlevők figyelmét a jelentkezők által vállat feladatokra.

DSC_0062

Az eredmények összegzését követően Szalay László Pál a Telkibányai Református Egyházközség lelkipásztora szemszögéből hallhatták az érdeklődök a Gyümölcsész Megállapodás fontosságát.

Egy kis szünettel egybekötve a birs és naspolya gyümölcsök fajtabemutatója, gyümölcs aszaló berendezés megtekintése szerepelt a programok között.

DSC_0123

A NÉBIH témavezetője, Dr. Szani Zsolt a gyakorlatban mutatta be az oltványok előkészítést a telepítéshez valamint a helyes ültetési módot a több mint félszáz jelenlévőnek, akik 36 szervezettől érkeztek.

A rendezvény zárásaként átadtuk az oltványokat 16 település részére, 6 önkormányzati kert (Deszk, Ipolypásztó, Jánosháza, Nagylók, Nógrádsipek, Sárbogárd), 5 református felekezethez (Bózsva, Magyaratád, Ond, Szerencs, Szilvásvárad) tartozó kert, 4 római katolikus felekezethez (Ipolytölgyes, Sóshartyán, Rimóc, Vácszentlászló) tartozó kert, 1 evangélikus felekezethez (Bokod) tartozó kert, mellyel így idén ősszel 66 fajta 552 gyümölcsfa oltványa került kiosztásra.

Veres Emese
gyümölcsész koordinátor

Comments are closed.