A termés ígéretes, de az időjáráson is múlik az eredmény!

DSC_0003
2017. június 3-4, 10-11.: Paradicsomi állapotok!
2017-06-21
DSC_0033
2017. június 21, 26.: Véghajrá
2017-07-07
Mindet mutat
Claas_Lexion_600_Main_Shot
 
A néphagyomány szerint június 29-én a „búza töve megszakad”, és  ilyenkor kezdődik az aratás. Az ősi földműves ünnep eredete több száz évre nyúlik vissza őseinkhez.

A teljes mondás úgy tartja, hogy a búza Szent György napján szökik szárba, májusban kihányja a fejét, Szent Vid napján abbahagyja a növekedést és Péter-Pál napján megszakad a töve. Ez mai nyelvre lefordítva annyit tesz, hogy április végén a búza hosszú szárat ereszt, májusban megindul a kalászfejlődés, június közepén már nem fejlődik tovább, így megkezdődhet az aratás.

 
 
 
 

Június 29. Péter, Pál napja, az aratás kezdete. Sok a munka ilyenkor a szántóföldeken, nagy ünneplésre nincs idő. Szent Iván napján történik a kalászszemle. A gazdák szerint a búza ebben az időben kezdi hányni a kalászát, a töve megszakad, megáll a növekedésben. Megérik a vágásra, ezért hagyományosan Szent Iván nap környékén a legkorábban érő kalászosok, az őszi és a tavaszi árpa betakarításával kezdődik az aratás. A rozs, a búza és a repce Péter Pál nap környékén válik vágáséretté majd végül a zab aratásával zárul a sor.

 
 
 
 

Az idei év tavaszán az extrém időjárási körülmények idején a mezőgazdasági ágazatban dolgozók kissé elkeseredetten tekintettek a helyenként hóval borított növekedésnek indult növényekre. Az idő múlásával viszont az időjárás megmutatta a mezőgazdaság kedvező oldalát is. Az idei termés ígéretesnek bizonyul, de a következő napok, hetek időjárásán is múlik majd, hogy milyen lesz az eredmény.

 

Comments are closed.